Websites en Apps

Canva (for teachers)

Canva is dé hype voor leerkrachten die graag eigen materiaal ontwerpen. Het is een gratis online tool voor grafisch ontwerp. Je kunt het gebruiken om werkbladen, posters, presentaties, ... te maken.  Maar je maakt er ook berichten voor sociale media, video's, logo's, ... mee. Als leerkracht kan je gratis upgraden naar de pro-versie door een kopie van van je lerarenkaart door te sturen bij het aanmaken van een account (zie link). Je kan ook een klasruimte aanmaken en je leerlingen toevoegen om hen ook ontwerpen te laten maken en die met jou en met elkaar te delen. Je kan Canva online gebruiken in je webbrowser of de app downloaden voor je computer en smartphone. Ik ben alvast fan!

Coolors

Creëer met Coolors je eigen kleurenpalet of laat je inspireren door duizenden kleurenschema's. De kleurencodes kan je daarna invoeren in Canva, Word, Powerpoint, ... . Zo vormen je creaties een harmonieus geheel!

Gimp

Gimp is een fotobewerkingsprogramma zoals photoshop, maar dan gratis. Ik gebruik het vooral om afbeeldingen en tekst transparant te maken. Wanneer je dan een afbeelding of tekstvak  invoegt in een document, heb je geen witte of gekleurde achtergrond meer. Wil je weten hoe het moet? Kijk dan naar deze tutorial.

Wheel of names

In plaats van naamkaartjes te trekken of het intussen alom bekende 'Ikearad' aan te kopen, kan je dit ook online, helemaal gratis!
Ik heb het rad aangemaakt in verschillende versies:
- namen van de kinderen
- de opdrachten van spelling
- verjaardagsrad
- tussendoortjesrad
- getallen tot 100
Je kan ervoor kiezen om het gekozen item op het rad te laten staan of tijdelijk van het rad te verwijderen zodat het niet opnieuw gekozen kan worden.
Je kan het rad volledig personaliseren en de site in Nederlands zetten.

Digitaal wisbordje

digitaalwisbordje.nl is een uiterst eenvoudige tool waarmee leerlingen op hun laptop, smartphone of tablet teksten of tekeningen kunnen plaatsen op memo’s, die vrijwel ogenblikkelijk naast en onder elkaar op het scherm van de leerkracht verschijnen. Zet je dit scherm open op het digibord dan zijn alle reacties ogenblikkelijk door de leerlingen te zien. Je kan er ook voor kiezen het scherm op zwart te zetten, de leerlingen eerst te laten reageren en wanneer alle reacties binnen zijn je scherm open te zetten en leerlingen dan de reacties te laten bekijken. Het is een erg handige tool om alle leerlingen bij de les te betrekken en hen te laten reageren op vragen of stellingen of om te gebruiken voor het inventariseren van meningen/ideeën.

Plickers

Plickers werkt zoals 'Kahoot', maar de leerlingen hebben er geen tablet voor nodig. Elke leerling krijgt een qr-code die gekoppeld is aan zijn/haar klasnummer. De qr-codes kan je uploaden op de website. Deze scan je met je smartphone of tablet en de antwoorden verschijnen op het bord.
Je maakt slides aan met meerkeuzevragen. Naargelang het antwoord draaien ze de A, B, C of D-kant van de qr-code naar boven. Op die manier kan je de antwoorden registreren.
De antwoorden worden opgeslaan zodat je na de oefening een overzicht kan afdrukken. Zo kan je de oefening ook als evaluatie gebruiken.
Je kan je oefeningen handig opslaan in verschillende mappen.
Enig nadeel: De gratis versie is beperkt tot 5 slides per oefening. Wil je er meer, dan moet je upgraden. Ik los het op door de oefeningen op te splitsen in twee delen. Zo heb je 10 vragen per les.

Symbaloo

Gebruik symbaloo om je veel gebruikte websites handig te ordenen in verschillende tabbladen. Zo heb je ze steeds bij de hand: op je laptop, klascomputers, tablet, smartphone, ... . Er is ook een app-versie beschikbaar.

Booksource

Booksource is een online inventaris van de boeken uit je klasbib. Eventjes werk om alle boeken te registreren (door de barcode te scannen of ISBN in te geven), maar daarna kunnen de leerlingen zoals in een echte bib boeken ontlenen en inscannen. Op die manier weet je op elk moment wie welk boek heeft. Er wordt ook per leerling bijgehouden welke boeken ze gelezen hebben. Zo kom je ook te weten welke boeken populair zijn in je bib en welke niet.

Classdojo

ClassDojo is een wereldwijde gemeenschap van meer dan 50 miljoen leerkrachten en gezinnen die (online) samenkomen om de belangrijkste leermomenten van kinderen op school en thuis te delen door middel van foto's, video's, berichten en meer. Het is tevens een handig beloningssysteem: je kan het goede gedrag van leerlingen belonen door hen punten te laten verdienen.

Statbel Junior

Statbel verwerkt als Belgisch statistiekbureau heel veel cijfers over de Belgische gemeenten. Die zijn beschikbaar via de gewone website: statbel.fgov.be.
Statbel Junior combineert echter een aantal troeven. De cijfers over onze eigen gemeente zijn heel gemakkelijk toegankelijk. Bovendien vertrekken ze vanuit de leefwereld van de leerlingen. Zo kunnen ze heel snel zien hoeveel leeftijdsgenoten ze hebben, of ze in een gemeente wonen met veel of weinig verkeersongevallen, of er veel baby’s geboren worden of mensen verhuizen van of naar hun gemeente.

INZICHT IN DE STATISTIEK
De gecijferdheid van kinderen en volwassenen is een belangrijk aandachtspunt voor statistiekbureaus wereldwijd. Ook Statbel wil, als Belgisch statistiekbureau, daaraan bijdragen.

Statbel Junior laat je met heldere, interactieve grafieken en korte vragen verder duiken in de wondere wereld van de statistiek. Statbel Junior toont kinderen tussen 8 en 12 jaar waar hun plekje is in een grafiek, en legt ondertussen ook de verschillen tussen een mediaan en een gemiddelde uit, of de basisprincipes van een statistische berekening.